Interview med Inge Strandby

Nedenstående er et uddrag fra interviewet. Resten kan læses som PDF.

Download elevopgaverne for 7.-9. klasse:

 

“En dag kom min ven Christoff hjem med nogle billeder fra Papua Ny Guinea. Der var billeder af mad i jordovne, helstegt gris – jeg syntes, det var så mærkeligt. Tænk, at grave en hel gris ned i jorden! Christoff var også blevet udsmykket i deres stammeudsmykning – og det så også helt mærkeligt ud. Han havde fjer på osv. Det gjorde mig nysgerrig. Da han tog derud igen for at skrive speciale, tog jeg ud at besøge ham. Jeg havde lavet et projekt i Odense, hvor jeg vandt en rejse til Portugal – men hvad skulle jeg der?!. Jeg ville hellere ud at besøge Christoff i Papua Ny Guinea. Så byttede jeg billetten, så jeg kunne komme af sted.

Jeg var rejst gennem store, moderne internationale lufthavne og endte med at komme fra en lille lufthavn i Indonesien til en lillelillebitte lufthavn. Vi var kun fem – ti stykker, som var med det store fly. Hvert flyselskab havde sit eget blikskur i lufthavnen – det var alt. Man bar selv bagagen, gik over landingsbanen – og der gik kun fly en gang om ugen

Vi skulle bo i en landsby langt ude i bjergene. Der var ikke strøm, folk bor i hytter med græstag, flettede vægge, har bål midt i hytten. Der var ingen almindelige huse i hele den landsby.

Men folk gik ikke længere traditionelt klædt. De gik i europæisk genbrugstøj. En gik med en herrebadekåbe, som om det var en jakke eller frakke. Det kunne VI jo grine lidt af. Men for dem, der ikke kender vores kultur, var det bare en brugsgenstand.

Tøjet kunne vi kende – det havde vi typisk smidt ud for ti år siden. Folket var blevet kristne, og tilhørte nu den luthersk-evangeliske kirke. Kirken gjorde meget ud af at forbande hele deres oprindelige naturreligion – magi, traditionelle fester, ritualer, fjerpragter, græsskørter… Når de nu var blevet kristne, fik de besked på, at de skulle brænde alt det, der hørte til naturreligionen. Det var fra den sorte tid. ”Nu er lyset kommet til jer! Det gamle hører til djævlens værk”, sagde de kristne missionærer.”